Basisopleiding Mindfulness Trainer van Seetrue

Word ook gecertificeerd mindfulness trainer met SeeTrue Mindfulness opleidingen.

Ben je op zoek naar een geaccrediteerde mindfulness opleiding om mindfulness trainer te worden? SeeTrue biedt al sinds 2008 geaccrediteerde opleidingen aan om mindfulness te gebruiken in coaching, therapie, training, onderwijs of bedrijfsleven.

De basisopleiding tot mindfulness trainer leidt op om mindfulness trainingen te geven in de MBCT / MBSR traditie (mindfulness based cognitive therapy en mindfulness based stress reduction).

De basisopleiding tot mindfulness trainer leidt op om mindfulness trainingen te geven in de MBCT / MBSR traditie (mindfulness based cognitive therapy en mindfulness based stress reduction).

De locaties waar men deze opleiding bij SeeTrue kan volgen zijn in Maastricht, Den Bosch, Utrecht, Amsterdam en Nijmegen.

De opleiding kan je ook online volgen. Er is keuze uit de mindfulness basisopleiding online en blended. De online opleiding is opgebouwd uit 7 live online zoom bijenkomsten en 9 online zoom oefengroepsessies. De blended opleiding is opgebouwd uit 4 opleidingsbijeenkomsten op locatie en 8 live zoom bijeenkomsten.

Deze basisopleiding vormt een afgerond geheel en biedt een goede basis om mindfulness trainingen te begeleiden. Wel denken wij dat verdere bestudering en beoefening van mindfulness nodig blijft. Wij gaan er vanuit dat deelnemers vanwege hun verschillende achtergronden en interesses verschillende behoeften zullen hebben aan verdere verdieping.

SeeTrue heeft getracht de voorwaarden voor deelneming laag te houden zodat zoveel mogelijk mensen mindfulness trainer of therapeut kunnen worden.
Er is minimaal een (afgeronde) hbo-vooropleiding en enige kennis van de Engelse taal nodig om deze opleiding te kunnen volgen. Wij gaan er vanuit dat mensen die mindfulness trainingen gaan verzorgen ook zelf actieve beoefenaars van mindfulness zijn. Binnen de opleiding zal dan ook veel aandacht besteed worden aan het opzetten of onderhouden van een eigen mindfulness oefenpraktijk.
SeeTrue leidt trainers op om mindfulness trainingen te geven aan mensen met wie men op grond van de vooropleiding kan en mag werken. Kom je bijvoorbeeld uit de onderwijs- of coachingswereld, dan leidt deze opleiding niet op tot het verzorgen van mindfulness trainingen voor mensen met een psychiatrische stoornis. Heb je een ggz-achtergrond dan kun je deze opleiding gebruiken om mindfulness in te zetten binnen de ggz.

Inhoud van de basisopleiding

In de basisopleiding mindfulness komen onder andere aan bod:

 • een verdiepende exploratie in de persoonlijke beoefening van mindfulness
 • de structuur en inhoud van het mindfulness programma (MBSR en MBCT) van acht bijeenkomsten
 • oefenen in het begeleiden van mindfulness meditaties
 • oefenen in inquiry (onder andere met specifieke voorbeelden)
 • trainersperspectief geworteld in eigen oefening
 • reflecties op het mindfulness trainerschap en het verder ontwikkelen van trainerskwaliteiten
 • theoretische achtergronden van mindfulness
 • literatuurstudie
Basisopleidingen mindfulness

Structuur van de opleiding

Om deze verschillende invalshoeken van de opleiding zo goed mogelijk te ondersteunen, is er gekozen voor een structuur waarin kennis en ervaring opdoen en oefenen elkaar afwisselen. Hoe ziet dit er uit? 


Online programma

 • Voorafgaand aan elke opleidingsbijeenkomst bekijk je het online programma. Dit programma biedt een hele reeks aan teachings, oefeningen en how to's (1,5 - 2 uur), als voorbereiding op de opleidingsbijeenkomst van die week. Aan bod komen de belangrijke thema’s van mindfulness, teachings, de mindfulness oefeningen en het trainerschap.
 • Opleidingsbijeenkomsten

 • De opleidingsbijeenkomst, waarin je samenkomt met de opleider en je collega-trainers in opleiding, biedt de mogelijkheid om samen te reflecteren op de thema's van het online programma die je bekeken hebt en je verder te verdiepen. Daarnaast oefen je met het begeleiden van de meditaties en de verschillende trainers vaardigheden. Je staat voortfurend stil bij je eigen proces als trainer.
 • Wekelijkse oefengroepsesssies

 • Tussen de opleidingsbijeenkomsten neem je, wekelijks, deel aan oefengroepsesssies. Tijdens deze Live ZOOM oefensessies ga je onder begeleiding aan de slag, samen met je collega-trainers in opleiding, om je het geleerde in de bijeenkomsten eigen te maken. Centraal staat het oefenen met onder meer meditaties, teachings en inquiry.
 • Literatuurstudie

 • “Mindfulness en cognitieve therapie bij depressie” van Segal, Williams en Teasdale (2e druk, 2013, uitgeverij Nieuwezijds. € 59,95 (zelf aan te schaffen) Dit standaardwerk over op mindfulness gebaseerde cognitieve therapie (MBCT) bij depressie bevat alle essentiële kennis en vaardigheden voor professionals in de gezondheidszorg die MBCT willen aanbieden. Deze tweede editie is sterk uitgebreid met de meest recente wetenschappelijke en klinische inzichten. Het bevat nieuwe hoofdstukken over het inleidende gesprek, zelfcompassie, de groepsbespreking achteraf, de optie van een mindfulnessmeditatiedag en de drie minuten ademruimte. Tevens bevat het een up-to-date overzicht van de resultaten van studies naar de effectiviteit van MBCT bij zowel depressie als andere psychische en lichamelijke problemen.
 • Accreditatie

  De accreditaties voor de verschillende basisopleidingen verschillen. De Mindfulness basisopleidingen zijn door beide beroepsverenigingen, het VMBN en VVM, erkend. Dat betekent dat je lid kunt worden van deze beroepsverenigingen. En dat heeft voordelen. Onze Mindfulness basisopleidingen zijn ook geaccrediteerd en erkend door POH-GGZ, VGCT, FGzPT, NIP ELP Herregistratie, NIP A&O/A&G, Registerplein, NOBCO, V&V en Register Zorgprofessionals, Verpleegkundig Specialisten Register, SKB-C en Register Vaktherapie. Er komen regelmatig accreditaties bij of zijn in aanvraag. Soms valt er ook een af. Check daarom steeds de actuele lijst met accreditaties. 

  Meer informatie over accreditatie.

  Expert in Mindfulness, ACT, Positieve Psychologie, Compassie en Heartfulness

  Expert in Mindfulness

  Vanaf 2007 meer dan 6000 tevreden deelnemers aan de mindfulness training

  Sinds 2008 meer dan 2000 trainers opgeleid

  Nieuwsbrief

  Wil jij op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen?
  Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

  Copyright (c) SeeTrue 2022